Nasiona

Aktywne filtry

1,76 zł
Produkt dostępny

Właściwości:

Zastosowanie:
Bazylia jest doskonałą przyprawą do sosów, sałatek, zup, potraw z ryb i drobiu, owoców morza, twarogów, jaj, omletów oraz masła ziołowego.
Używa się jej również do aromatyzowania octu, oliwy i oleju.
Najbardziej znane danie, którego jest podstawą to włoskie pesto.
Liście można mrozić, suszyć albo przechowywać w oliwie z solą lub w samej soli.

Cechy i Składniki:
Zawiera olejek eteryczny o właściwościach wykrztuśnych (przeziębienia), znaczne ilości potasu, fosforu, magnezu i wapnia.
Wzmaga apetyt, poprawia działanie wątroby i woreczka żółciowego, wpływa korzystnie na układ trawienny i samopoczucie.

1,76 zł
Produkt dostępny

Właściwości:

Zastosowanie:
Idealnie komponuje się z potrawami na bazie pomidorów.
Jest doskonałą przyprawą do sosów, sałatek, zup, potraw z drobiu, wieprzowiny, owoców morza, twarogów, jaj, omletów.
Używa się jej także do aromatyzowania octu, oliwy i oleju oraz masła ziołowego.
Najbardziej znane danie, którego jest podstawą to włoskie pesto.
Niezbędny dodatek do pizzy. Liście można mrozić, suszyć albo przechowywać w oliwie z solą lub w samej soli.

Cechy i Składniki:
Zawiera olejek eteryczny o właściwościach wykrztuśnych (przeziębienia), znaczne ilości potasu, fosforu, magnezu i wapnia.
Wzmaga apetyt, poprawia działanie wątroby i woreczka żółciowego, wpływa korzystnie na układ trawienny i samopoczucie.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Odmiana bardzo wczesna (85-90 dni) do uprawy pod osłonami i w gruncie.
Bardzo dobrze znosi czasowe wahania temperatury i wilgotności.
Osiąga 105-115 cm wysokości.
Strąki o długości około 20 cm, bardzo łatwe w łupaniu.
W strąku znajduje się najczęściej więcej niż 5 sztuk biało-kremowych nasion, które nie posiadają czarnego znamiona.
Odmiana doskonała do bezpośredniego spożycia, ale polecana jest również do mrożenia i konserwowania.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Odmiana Cylindra (w typie opolskiego) - bardzo plenna, o cylindrycznych korzeniach z karminowo-czerwonym miąższem o delikatnej konsystencji.
Idealna do bezpośredniego spożycia, konserwowania i uzyskiwania soku – wydłużone korzenie ułatwiają krojenie w plastry.
Młode liście (ćwikła) nadają się na sałatki i chłodnik.
Bogaty w magnez, kobalt i witaminy z grupy B, dzięki czemu jego spożywanie zapobiega niedokrwistości.
Zawartym w korzeniach karotenoidom i antocyjanom przypisuje się właściwości antynowotworowe.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Omiana Detroit 2 o korzeniach kulistych z ciemnoczerwonym miąższem i słabo widocznymi pierścieniami; bardzo soczysta i słodka.
Nadaje się także do uzyskiwania słodkiego, świeżego soku.
Młode liście (ćwikła) nadają się na sałatki i chłodnik.
Bogaty w magnez, kobalt i witaminy z grupy B, dzięki czemu spożywanie zapobiega niedokrwistości.
Zawartym w korzeniach karotenoidom i antocyjanom przypisuje się właściwości antynowotworowe.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Rhubarb Chard to odmiana o dużych, pokarbowanych, bordowo-zielonych liściach i grubych, czerwonych ogonkach liściowych.
Blaszki liściowe mogą być dodatkiem do sałatek, można je przyrządzać jak szpinak lub zawijać w nie farsz do gołąbków.
Ogonki liściowe przyrządza się jak brokuł, kalafior czy szparagi.
Jest łatwostrawny.
Zawiera duże ilości żelaza, wapnia, kwasu foliowego i witaminy C.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Odmiana Ailsa Craig późna, o słomkowej łusce i jędrnym miąższu, łagodna w smaku.
Bardzo duże cebule (nawet do 1,2 kg).
Zawiera substancje antybakteryjne, karotenoidy, witaminy E, B, C, mikroelementy (sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod).
Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, jest doskonałym środkiem wspomagającym leczenie reumatyzmu i artretyzmu.
Spożywanie cebuli wzmacnia kości oraz paznokcie, powoduje że włosy są piękne, a cera jedwabista.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Odmiana Aprelskij posiada białe zgrubienia przechodzące w zielony, soczysty i delikatny szczypior, który jest częścią użytkową rośliny.
Zawiera bardzo dużo flawonoidów, głównie kemferolu i kwercetyny, które są przeciwutleniaczami.
Cebula siedmiolatka jest bogatym źródłem składników odżywczych, m.in:
-witaminy C
-karotenu
-cukrów
-witamin z grupy B
-oraz aminokwasów

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Owoce odmian Atlantic Giant są wielkie, okrągłe (nawet do 1 m średnicy), o pomarańczowej skórce, lekko żebrowane.
Miąższ jasnożółty, mięsisty, o delikatnym smaku.
Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Dynia olbrzymia jest bogata w kwas foliowy i lecytynę, mające dobroczynny wpływ na układ nerwowy.
Nadaje się do bezpośredniego spożycia i do marynowania oraz do celów dekoracyjnych.
Owoce mogą być przechowywane przez całą zimę.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Black Beauty to odmiana wczesna, plenna, o dużej sile wzrostu i krzaczastym pokroju, tworząca cukinie o cylindrycznym kształcie, osiągające długość 20-30 cm.
Owoce o ciemnozielonej, błyszczącej skórce, z jasnymi, drobnymi cętkami.
Miąższ kruchy, smaczny, biały do jasnokremowego.
100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal.
Cukinia odkwasza organizm, jest lekkostrawna.
Polecana osobom z wrzodami żołądka i chorym na cukrzycę.
Cukinia zalecana jest również w diecie przeciwnowotworowej.
W skórce warzywa znajduje się dużo witaminy K, błonnika oraz przeciwutleniaczy.
Jest cennym źródłem luteiny oraz zeaksantyny, które chronią siatkówkę oka i mają korzystny wpływ na wzrok.
Odmiana Black Beauty polecana jest do konserwowania, duszenia, smażenia, faszerowania i zapiekania.
Jest również idealna do mrożenia.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Odmiana Scuba - wczesna o wzniesionym pokroju, bardzo plenna i łatwa w zbiorze.
Strąki proste, intensywnie zielone, skupione w górnej części rośliny, bardzo mięsiste.
Długość strąków 12-14 cm, średnica 8-10 mm. Oporna na bakteriozę, antraknozę fasoli i Virus 1.
Bogata w substancje odżywcze, ze względu na dużą zawartość białek i wysokie walory smakowe polecana szczególnie w diecie wegetariańskiej.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Odmiana średniowczesna (wegetacja 72 dni) o wzniesionym pokroju, bez zbędnych odgałęzień i bocznych pędów.
Strąki ciemnozielone z lekkim połyskiem, o długości około 14-15 cm i średnicy 8-10mm.
Oporna na bakteriozę, antraknozę i wirus mozaiki zwykłej fasoli.
Bogata w substancje odżywcze, ze względu na dużą zawartość białek, węglowodanów i wysokie walory smakowe.
Polecana szczególnie w diecie wegetariańskiej.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Odmiana Sonesta - wczesna, bardzo dobrze plonująca, łatwa w zbiorze.
Strąki proste, intensywnie żółte, mięsiste, o długości 12-14 cm, o średnicy 9-10.5 mm.
Pokrój wzniesiony, strąki skupione w górnej części rośliny.
Oporna na bakteriozę, antraknozę fasoli i Virus 1.
Bogata w substancje odżywcze, ze względu na dużą zawartość białek i wysokie walory smakowe polecana szczególnie w diecie wegetariańskiej.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Odmiana średnio późna (wegetacja 76 dni) o pokroju wzniesionym, zwartym i dość intensywnym wzroście.
Roślina osiąga 45 cm wysokości.
Strąki złocisto-żółte o długości około 14 cm i średnicy około 8-10mm, zlokalizowane w górnej części rośliny (nie dotykające ziemi).
Oporna na bakteriozę, antraknozę i wirus mozaiki zwykłej fasoli.
Odmiana jest również odporna na przejściowe warunki stresowe, takie jak wysoka temperatura, susza.
Bogata w substancje odżywcze, ze względu na dużą zawartość białek, węglowodanów i wysokie walory smakowe.
Polecana szczególnie w diecie wegetariańskiej.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Odmiana Noorman - plenna, o bardzo smacznych strąkach, bez pergaminowej wyściółki.
W smaku bardzo soczysta i słodka.
Nadaje się do mrożenia.
Zawiera kwas foliowy, który ma ochronny wpływ na układ nerwowy.
Bogata w substancje odżywcze, ze względu na dużą zawartość białek i wysokie walory smakowe polecana szczególnie w diecie wegetariańskiej.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Jarmuż jest najmniej wymagającym warzywem ze wszystkich roślin kapustnych.
Odznacza się dużą odpornością na niskie temperatury.
Uprawiany był już w starożytności jako roślina jadalna i ozdobna.
Ma duże, postrzępione liście, które tworzą rozłożystą rozetę.
Przyrządza się go podobnie jak szpinak.
Liście jarmużu można gotować, smażyć i zapiekać oraz łączyć z innymi warzywami kapustnymi lub liściastymi, na przykład z sałatami, szczawiem czy botwiną.
Jest bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy K, witaminy C (więcej ma jej jedynie natka pietruszki i papryka), witamin z grupy B, witaminy E.
Zawiera sulforafan, który działa antyrakowo oraz znaczne ilości białek i związków mineralnych.