Nasiona

Aktywne filtry

1,81 zł
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie - zapytaj o dostępność 501 577 627

Właściwości:
Białe korzenie pasternaku o długości ok. 25 cm są aromatyczne i bogate w składniki odżywcze.
Pasternak zawiera dużo soli mineralnych, witaminy C i B.
Spożywanie pasternaku obniża ciśnienie, przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, działa przeciwbólowo i uspokajająco.
Polecany do spożycia na surowo w sałatkach, do duszenia, gotowania, pieczenia oraz jako dodatek do zup.

1,81 zł
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie - zapytaj o dostępność 501 577 627

Właściwości:

Zastosowanie:
Używana głównie w formie naparu, wchodzi w skład wielu „herbatek ziołowych”.
Stosowana jako składnik sosów jogurtowych i sałatek oraz do aromatyzowania deserów, napojów orzeźwiających, likierów i nalewek.
Liście wrzucone do mleka zapobiegają jego warzeniu.
Popularna przyprawa także w kuchni arabskiej.

Cechy i Składniki:
W liściach znajduje się witamina C i prowitamina A.
Stosowana jest w chorobach i zaburzeniach układu pokarmowego jako czynnik pobudzający wydzielanie soków trawiennych, głównie w schorzeniach pęcherzyka żółciowego.
Łagodzi objawy zgagi, wpływa korzystnie na układ sercowy, nerwowy i nerki.
Ze względu na działanie odkażające wchodzi w skład płynów do płukania jamy ustnej i past do zębów oraz miętowych gum do żucia i słodyczy.
Działa orzeźwiająco.

1,81 zł
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie - zapytaj o dostępność 501 577 627

Właściwości:

Zastosowanie:
Jako przyprawa w formie suszonej i świeżej.
Najlepiej smakuje w sosach i pieczeniach mięsnych.
Używany również do zup i ryb, głównie do dań ciężkich i oraz jako dodatek do potraw z roślin strączkowych.
Najpopularniejsze potrawy, w skład których wchodzi majeranek, to żur i flaki.
Ze względu na aromatyczny zapach używany jest również w produkcji likierów i nalewek.
Wchodzi w skład pieprzu ziołowego.

Cechy i Składniki:
zawiera dużo aromatycznego olejku.
Ma lekkie działanie uspokajające.
Przypisuje mu się również działanie pobudzające trawienie i rozkurczowe.
Zewnętrznie stosowany jako dodatek do kąpieli ma działanie bakteriobójcze i lekko ściągające.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:

Cechy i składniki:
Cała roślina zawiera aromatyczny olejek lotny, o działaniu uspokajającym, odkażającym i regulującym pracę układu pokarmowego.

Zastosowanie:

Kwiaty lawendy:
Przyrządza się z nich napar działający uspokajająco (kolki, bezsenność, nerwicowe kołatanie serca) oraz odświeżająco i antyseptycznie.
Lekko obniża ciśnienie krwi.
Suszone kwiaty umieszczone w woreczku pozostawione w szafie działają odstraszająco na mole i nadają tkaninom przyjemny zapach.
Suszone i świeże kwiaty używane są w kompozycjach dekoracyjnych.

Liście lawendy:
Suszone, o gorzkawym smaku podobnym do rozmarynu stosuje się jako przyprawę głównie do baraniny, ryb i sałatę oraz mięs duszonych z warzywami.
Nie powinno się stosować równocześnie z rozmarynem.
Jest jednym z ziół prowansalskich.

1,81 zł
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie - zapytaj o dostępność 501 577 627

Własciwości:

Zastosowanie:
Jako ziele idealny dodatek do ryb, zup warzywnych (pomidorowej) oraz jako składnik sałatek.
Utarte nasiona wzbogacają smak ryżu, dodaje się je do drobiu i dziczyzny.
Ze względu na anyżkowy zapach stosowany do aromatyzowania nalewek, ciast, wyrobów cukierniczych.
Napar pomaga przy zaburzeniach pokarmowych, wzdęciach.

Cechy i składniki:
Roślina przyprawowa i lecznicza.
Zawiera olejki eteryczne: anetol, fenchon, limonen, flawonoidy.
Działa rozkurczowo, pobudza trawienie i laktację.
Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze.

1,81 zł
Ostatnie sztuki w magazynie

Właściwości:
Roślina bardzo odporna na choroby, aromatyczna.
Nadaje się do suszenia, mrożenia i spożycia na surowo.
Zawiera wiele olejków eterycznych (m.in. karwon, anetol, limonen), które mają korzystny wpływ na układ nerwowy, poprawiają trawienie i obniżają ciśnienie krwi.
Służy jako dodatek praktycznie do wszystkich potraw:
-mięs
-warzyw
-sałatek
-sosów
-zup
-ziemniaków
-kapusty

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Roślina bardzo odporna na choroby, aromatyczna.
Nadaje się do suszenia, mrożenia i spożycia na surowo.
Zawiera wiele olejków eterycznych (m.in. karwon, anetol, limonen), które mają korzystny wpływ na układ nerwowy, poprawiają trawienie i obniżają ciśnienie krwi.
Służy jako dodatek praktycznie do wszystkich potraw:
-mięs
-warzyw
-sałatek
-sosów
-zup
-ziemniaków
-kapusty

1,81 zł
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie - zapytaj o dostępność 501 577 627

Właściwości:
Kiełki rzeżuchy są lekkostrawnym, bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów.
Składniki zawarte w kiełkach są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, a ich stężenie jest wielokrotnie wyższe niż w nasionach czy całych roślinach.
Łagodzą skutki stresu i opóźniają starzenie się komórek, obniżają poziom cholesterolu oraz pomagają w regeneracji organizmu po chorobie.
Kiełki rzeżuchy zawierają bardzo dużo witaminy C i wapnia oraz żelaza, jak również witaminy A, E, B, PP.
Ponadto zawierają chrom, siarkę i magnez.
Są źródłem łatwo przyswajalnego jodu.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Odmiana Sugar Baby o kulistych, ciemnozielonych owocach ze słabo widocznymi ciemnymi paskami.
Miąższ ciemnoczerwony, słodki i soczysty, o bardzo aromatycznym smaku i zapachu, świetnie gasi pragnienie.
Zawiera dużo witaminy C, karotenoidów, kwasu foliowego i likopenu – najskuteczniejszego z przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami serca i nowotworami.

1,81 zł
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie - zapytaj o dostępność 501 577 627

Właściwości:
Odmiana średnio późna (wegetacja 76 dni) o pokroju wzniesionym, zwartym i dość intensywnym wzroście.
Roślina osiąga 45 cm wysokości.
Strąki złocisto-żółte o długości około 14 cm i średnicy około 8-10mm, zlokalizowane w górnej części rośliny (nie dotykające ziemi).
Oporna na bakteriozę, antraknozę i wirus mozaiki zwykłej fasoli.
Odmiana jest również odporna na przejściowe warunki stresowe, takie jak wysoka temperatura, susza.
Bogata w substancje odżywcze, ze względu na dużą zawartość białek, węglowodanów i wysokie walory smakowe.
Polecana szczególnie w diecie wegetariańskiej.

1,86 zł
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie - zapytaj o dostępność 501 577 627

Właściwości:
Odmiana Sonesta - wczesna, bardzo dobrze plonująca, łatwa w zbiorze.
Strąki proste, intensywnie żółte, mięsiste, o długości 12-14 cm, o średnicy 9-10.5 mm.
Pokrój wzniesiony, strąki skupione w górnej części rośliny.
Oporna na bakteriozę, antraknozę fasoli i Virus 1.
Bogata w substancje odżywcze, ze względu na dużą zawartość białek i wysokie walory smakowe polecana szczególnie w diecie wegetariańskiej.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Owoce odmian Atlantic Giant są wielkie, okrągłe (nawet do 1 m średnicy), o pomarańczowej skórce, lekko żebrowane.
Miąższ jasnożółty, mięsisty, o delikatnym smaku.
Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Dynia olbrzymia jest bogata w kwas foliowy i lecytynę, mające dobroczynny wpływ na układ nerwowy.
Nadaje się do bezpośredniego spożycia i do marynowania oraz do celów dekoracyjnych.
Owoce mogą być przechowywane przez całą zimę.

1,81 zł
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie - zapytaj o dostępność 501 577 627

Właściwości:
Odmiana Aprelskij posiada białe zgrubienia przechodzące w zielony, soczysty i delikatny szczypior, który jest częścią użytkową rośliny.
Zawiera bardzo dużo flawonoidów, głównie kemferolu i kwercetyny, które są przeciwutleniaczami.
Cebula siedmiolatka jest bogatym źródłem składników odżywczych, m.in:
-witaminy C
-karotenu
-cukrów
-witamin z grupy B
-oraz aminokwasów

1,81 zł
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie - zapytaj o dostępność 501 577 627

Właściwości:
Rhubarb Chard to odmiana o dużych, pokarbowanych, bordowo-zielonych liściach i grubych, czerwonych ogonkach liściowych.
Blaszki liściowe mogą być dodatkiem do sałatek, można je przyrządzać jak szpinak lub zawijać w nie farsz do gołąbków.
Ogonki liściowe przyrządza się jak brokuł, kalafior czy szparagi.
Jest łatwostrawny.
Zawiera duże ilości żelaza, wapnia, kwasu foliowego i witaminy C.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Omiana Detroit 2 o korzeniach kulistych z ciemnoczerwonym miąższem i słabo widocznymi pierścieniami; bardzo soczysta i słodka.
Nadaje się także do uzyskiwania słodkiego, świeżego soku.
Młode liście (ćwikła) nadają się na sałatki i chłodnik.
Bogaty w magnez, kobalt i witaminy z grupy B, dzięki czemu spożywanie zapobiega niedokrwistości.
Zawartym w korzeniach karotenoidom i antocyjanom przypisuje się właściwości antynowotworowe.

1,81 zł
Produkt dostępny

Właściwości:
Odmiana Cylindra (w typie opolskiego) - bardzo plenna, o cylindrycznych korzeniach z karminowo-czerwonym miąższem o delikatnej konsystencji.
Idealna do bezpośredniego spożycia, konserwowania i uzyskiwania soku – wydłużone korzenie ułatwiają krojenie w plastry.
Młode liście (ćwikła) nadają się na sałatki i chłodnik.
Bogaty w magnez, kobalt i witaminy z grupy B, dzięki czemu jego spożywanie zapobiega niedokrwistości.
Zawartym w korzeniach karotenoidom i antocyjanom przypisuje się właściwości antynowotworowe.

1,86 zł
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie - zapytaj o dostępność 501 577 627

Właściwości:
Odmiana bardzo wczesna (85-90 dni) do uprawy pod osłonami i w gruncie.
Bardzo dobrze znosi czasowe wahania temperatury i wilgotności.
Osiąga 105-115 cm wysokości.
Strąki o długości około 20 cm, bardzo łatwe w łupaniu.
W strąku znajduje się najczęściej więcej niż 5 sztuk biało-kremowych nasion, które nie posiadają czarnego znamiona.
Odmiana doskonała do bezpośredniego spożycia, ale polecana jest również do mrożenia i konserwowania.

1,81 zł
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie - zapytaj o dostępność 501 577 627

Właściwości:

Zastosowanie:
Idealnie komponuje się z potrawami na bazie pomidorów.
Jest doskonałą przyprawą do sosów, sałatek, zup, potraw z drobiu, wieprzowiny, owoców morza, twarogów, jaj, omletów.
Używa się jej także do aromatyzowania octu, oliwy i oleju oraz masła ziołowego.
Najbardziej znane danie, którego jest podstawą to włoskie pesto.
Niezbędny dodatek do pizzy. Liście można mrozić, suszyć albo przechowywać w oliwie z solą lub w samej soli.

Cechy i Składniki:
Zawiera olejek eteryczny o właściwościach wykrztuśnych (przeziębienia), znaczne ilości potasu, fosforu, magnezu i wapnia.
Wzmaga apetyt, poprawia działanie wątroby i woreczka żółciowego, wpływa korzystnie na układ trawienny i samopoczucie.